Υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος test PCR ως προϋπόθεση εισόδου στη Βουλγαρία

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. 01-50/26.01.2021 διάταγμα του Υπουργείου Υγείας της Βουλγαρίας, από τις 29.01.2021 έως και 30.04.2021 καθιερώνεται η υποχρέωση παρουσίασης αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου PCR για τους πολίτες ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων πολιτών) που επιθυμούν να εισέλθουν στη βουλγαρική επικράτεια.

Ως εκ τούτου, η είσοδος στη Βουλγαρία επιτρέπεται μόνο σε όσους επιδείξουν αρνητικό PCR τέστ με τη μέθοδο αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης ανίχνευσης του ιού COVID-19, το οποίο θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στη χώρα, υπολογιζόμενες από την ημερομηνία εξέτασης που αναγράφεται στο σχετικό έγγραφο. Στο έγγραφο θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία επωνυμίας του ατόμου, σύμφωνα με το δελτίο ταυτότητας ή το ταξιδιωτικό έγγραφο με το οποίο ταξιδεύει, στοιχεία του εργαστηρίου όπου έγινε το τεστ (επωνυμία, διεύθυνση ή άλλα στοιχεία επικοινωνίας), καθώς και η ημερομηνία κατά την οποία έγινε η εξέταση. Είναι, επίσης, υποχρεωτική η αναγραφή στη λατινική της μεθόδου (PCR), καθώς και του αρνητικού αποτελέσματος (Negative).


Εξαίρεση από την υποχρέωση  επίδειξης αρνητικού PCR τεστ επιτρέπεται μόνον για τις ακόλουθες κατηγορίες ατόμων:

α) οδηγοί λεωφορείων που πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές επιβατών,
β) οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων που πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές φορτίων και προϊόντων,
γ) μέλη πληρώματος πλοίων,
δ) μέλη πληρώματος αεροσκαφών που πραγματοποιούν πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της πολιτικής αεροπορίας της Βουλγαρίας και το τεχνικό προσωπικό,
ε) εργάτες στις παραμεθόριες περιοχές, ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους,
στ) άτομα που διέρχονται transit μέσω Βουλγαρίας.

Σημειώνεται ότι Βούλγαροι πολίτες και άτομα με καθεστώς μόνιμης, μακράς ή διαρκούς παραμονής στην επικράτεια της Βουλγαρίας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, που δεν επιδεικνύουν αρνητικό PCR τεστ κατά την είσοδο τους στη Βουλγαρία, δύνανται να εισέλθουν, αλλά στην περίπτωση αυτή θα τίθενται σε 10ήμερη καραντίνα στην οικία τους ή σε διεύθυνση που έχουν δηλώσει ότι θα διαμένουν κατά το διάστημα αυτό.  Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 01-74/01.02.2021 διάταγμα του Υπουργείου Υγείας της Βουλγαρίας, η καραντίνα μπορεί να αρθεί από τον Διευθυντή της αρμόδιας Περιφερειακής Επιθεώρησης Υγείας στην περίπτωση παρουσίασης αρνητικού αποτελέσματος τεστ PCR, που έχει γίνει εντός 24 ωρών από την είσοδο στην Βουλγαρία. Στην περίπτωση αυτή, η καραντίνα αίρεται εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα παρουσιασθεί το αρνητικό τεστ.

AUTHOR  https://www.mfa.gr/

Ετικέτες: , , , ,